در مورد تحصیل در اتریش بیشتر بدانیم
بخش اول
اطلاعات مقدماتی مربوط به ادامه تحصیل در اتریش
نام رسمی: جمهوری اتریش
نام محلی: اوستر رایش
اسامی دیگر: کشور والس
پایتخت: وین
نوع حکومت: جمهوری فدرال با دو مجلس قانونگذاری
رئیس حکومت: رئیسجمهور
رئیس دولت: صدر اعظم
معرفی کشور اتریش
*موقعیت جغرافیایی
کشور اتریش در نیمکره شمالی و مرکز غرب اروپا قرار دارد. این کشور شامل بخش مهمی از ناحیه آلپ شرقی و رودخانه دانوب است که به دریای آزاد راه ندارد. مساحت این کشور بالغ بر 83858 کیلومترمربع (در حدود یک بیستم مساحت ایران) میباشد که از لحاظ وسعت در رده یکصد و سیزدهمین کشور جهان قرار میگیرد.
کشورهای چک و آلمان در شمال، ایتالیا و اسلونی در جنوب، مجارستان و اسلواکی در شرق و سوئیس و لیختین اشتاین در غرب، همسایگان این کشور را تشکیل دادهاند. اتریش جمعاً 2637 کیلومترمربع با کشورهای همجوار خود مرز مشترک دارد.
سرزمین اتریش، از لحاظ موقعیت طبیعی به 5 ناحیه کوهستانی و جلگهای به شرح زیر تفکیک میشود:
1. ناحیه آلپ شرقی به وسعت 52600 کیلومترمربع که در واقع معادل 8/62 درصد از مساحت کل اتریش را شامل میشود.
2. ناحیه کوهستانی آلپ و کارپات به وسعت 9500 کیلومترمربع که معادل 3/11 درصد از مساحت اتریش را تشکیل میدهد.
3. ناحیه جنوب پانون به وسعت 9500 کیلومترمربع که 3/11 درصد از مساحت اتریش را در بر کرفته است.
4. جلگه وین به وسعت 3700 کیلومترمربع که 4/4 درصد مساحت اتریش را در بر دارد.
5. ناحیه گرانیت و گنی شوخلند به وسعت 8500 کیلومترمربع که 1/10 درصد از مساحت اتریش را شامل میشود.
* موقعیت آب و هوایی
اتریش به کشور آلپ و دانوب معروف است و به دلیل موقعیت خاص طبیعی و جغرافیایی خود، دارای آب و هوای متفاوت و متنوع، مناظر گوناگون و فضاهای سرسبز بسیاری است.
این کشور را میتوان از نظر آب و هوایی به سه منطقه تقسیم کرد:
1. شرق کشور دارای تابستانهای گرم همراه با بارش اندک باران است.
2. منطقه آلپ مرکزی که زمستانهای سرد و طولانی و تابستانهای کوتاه دارد.
3. غرب این کشور دارای بارندگی زیاد (حدود 600 میل در سال) و آب و هواب معتدل و مدیترانهای است.
متوسط درجه حرارت در اتریش از اواسط ژانویه (دی ماه) به حدود 19- درجه سانتیگراد و در اواسط ژوئیه (تیر ماه) به حدود 21+ درجه سانتیگراد میرسد و در بعضی مناطق تا 27 درجه سانتیگراد نیز بالا میرود. متوسط میزان بارندگی در ارتفاعات حدود 1000 میلیمتر در سال اعلام شده است.
* جمعیت
اتریش، بنابر آمار رسمی سال 2008 میلادی با 8 میلیون و 344 هزار و 319 نفر جمعیت، نود و دومین کشور پرجمعیت جهان شناخته شده است. 5/48 درصد از کل جمعیت این کشور را مردان و 5/51 درصد آنها را زنان تشکیل میدهند. تقریباً تمام افراد در این کشور باسواد هستند.
میزان تراکم جمعیت در کشور اتریش 9/98 نفر در هر کیلومترمربع است که این تراکم در نواحی شهری بیشتر از نواحی روستایی است.
رشد سالانه جمعیت اتریش در سال 2008 حدود نود درصد اعلام گردیده است.
اتریش به لحاظ موقعیت خاص جغرافیایی و بینالمللی خود و جاذبههای اقتصادی، تجارب و فرهنگی همه ساله تعداد بسیاری مهاجر خارجی را به خود جذب میکند. بیشتر این مهاجران را کارگران خارجی تشکیل میدهند. علاوه بر کارگران خارجی پناهندگانی به اتریش مهاجرت میکنند که یا در جستجوی سر پناه برای خود هستند و یا این کشور را برای رسیدن به اهداف خود مناسب میپندارند. این گروه از پناهندگان اغلب از کشورهای اروپای شرقی و همچنین از کشورهای جهان سوم راهی کشورهای اروپای غربی میشوند.
* نژاد
با وجود سرازیر شدن اقوام و نژادهای گوناگون به این سرزمین، بیشتر مردم کنونی از اقوام باواریا هستند که از سالهای 500 تا 700 میلادی به بعد در این سرزمین میزیستند.
نژاد مردم اتریش سفید است و اقلیتی نیز متشکل از اسلاوها، ایتالیاییها و مجارها در اتریش زندگی میکنند. نتیجه این اختلاط این است که اتریشیها خالص نیستند، اغلب بلند و باریک با پوست روشن و چشمهای آبی و موی بور و برخی دیگر با پوست تیره و چشمان و موهای قهوهای و عده معدودی متفاوت با دو گروه فوق به چشم میخورند.
* نظام سیاسی
کشور اتریش در طی دوران امپراطوری خود سیاستی فعال و توسعهطلبانه، و در زمان جمهوری اول، سیاستی مبهم و نارسا در پیش گرفته بود. از این روی در طول این دو دوره جنگهای فراوانی از جمله جنگهای سی ساله، جنگ جانشینی اتریش، جنگهای هفت ساله، نبرد لوتین، جنگ اولم، جنگ اوسترلیتز، جنگ سولفرینو، جنگ جهانی اول و جنگ جهانی دوم، در این کشور رخ داد. پس از جنگ جهانی دوم (در طی جمهوری دوم) اتریش از لحاظ سیاسی ثبات یافت و در سال 1955 اعلام بیطرفی نمود. بعد از این تاریخ مقامات این کشور هدف اصلی سیاست کشور را حفظ و تقویت استقلال همه جانبه و همچنین تلاش برای به دست آوردن بازار فروش برای کالاهای خود قرار داد. امروزه احترام به حاکمیت تمام کشورهای جهان و داشتن روابط حسنه با آنها صرف نظر از نظام اجتماعی آن کشور، همواره در سیاست اتریش که دارای حکومتی دموکرات میباشد، لحاظ شده است.
اتریش، جمعاً از 9 ایالت یا استان تشکیل شده که اصطلاحاً فدرال نام دارد. هر ایالت خود مختار بوده و مجمع ایالتی و دولت خاص خود را دارد. در این کشور ریاست حکومت، با رئیس جمهور است که با رأی مستقیم مردم و برای مدت شش سال انتخاب میشود. بر اساس قانون اساسی اتریش، کاندیداتوری مجدد برای ریاست جمهوری، پس از پایان دوره اول و تنها برای یکبار بلامانع است. در قانون اساسی اتریش حق همهپرسی عمومی پیشبینی شده و کلیه افرادی که بیش از 18 سال دارند، دارای حق رأی میباشند.
سیستم حکومتی اتریش، همانند بسیاری از کشورها براساس سه قوه حاکمه مجریه، قضائیه و مقننه تقسیم شده است که هر یک از این قوا مستقل از یکدیگر میباشند. قوه مجریه شامل رئیس جمهور، صدراعظم و هیئت وزیران و حکومتهای محلی ایالات میباشد. قوه مقننه، از دو مجلس شورای ملی و شورای فدرال تشکیل شده است. در حال حاضر حزب سوسیال دمکرات، حزب آزادی، حزب مردم و حزب سبزها از احزاب فعال در اتریش میباشند که هر یک دارای کرسیهای قابل ملاحظهای در پارلمان هستند.
* روابط دو جانبه ایران و اتریش
در آغاز قرن بیستم، روابط ایران و اتریش به سبب دخالتهای روسیه و انگلیس در حال افول بود، به طوری که سفیر اتریش در ایران به ناچار در سال 1911 میلادی ایران را ترک کرد. حد فاصل سالهای 1911 تا 1913 سفارت اتریش در تهران سفرای زیادی به خود دید. سرانجام در سال 1913 میلادی سفیر وقت اتریش در ایران طی گزارشی به وزارت امور خارجه اتریش، با گلایه از دخالت سفارت روسیه در امور داخلی ایران نگرانی خود را نسبت به جان اتباع اتریشی اعلام کرد. به این ترتیب، فصل شکوفایی اتریش و ایران در سالهای قبل از جنگ جهانی اول در شرف فروپاشی بود. در اول نوامبر 1914 میلادی که دولت عثمانی به طرفداری از آلمان و اتریش رسماً وارد جنگ شد، برغم صدور اعلامیه بیطرفی ایران در این جنگ، قوای روسیه بخشهایی از ایران را اشغال کردند و طی آن کنسول اتریش (آرنلد آبینری) توسط نیروهای روس بازداشت شد. با افزایش اسرای اتریشی، بر دامنه مشکلات این سفارت افزوده شد. به علت وجود احساسات ضدّ روسی و ضد انگلیسی در میان ایرانیان و همچنین طرفداری از دولتهای آلمان و اتریش بسیاری از ایرانیان به سفیر اتریش کمک کردند تا اوضاع اسراء را سامان دهند.
پس از جنگ جهانی اول، انگلستان به بهانۀ قرارداد 1907 میلادی از تخلیه خاک ایران طفره رفت. لوگوتتی (یکی از سفرای شایسته اتریش در ایران) طی گزارشی (به تاریخ 24 ژانویه 1918 میلادی) به سیاستهای انگلیس در ایران حمله کرد. وی در قرارداد صلح جنگ جهانی در مورد بیطرفی، استقلال و تمامیت ارضی ایران تلاشهای فراوانی کرد. با فوت لوگوتتی در سال 1918، تعداد افراد سفارت خانه اتریش تقلیل یافت و در آستانه تعطیلی قرار گرفت. نهایتاً در سال 1919 سفارت اتریش در ایران تعطیل شد و تا سال 1927 اتریش در ایران سفیر نداشت. در خلال جنگ جهانی دوم و پس از الحاق اتریش به آلمان روابط ایران و اتریش به کلی قطع شده بود. اما اندکی پس از پایان گرفتن جنگ، روابط این دو کشور دوباره برقرار شد و به همّت انجمن فرهنگی ایران و اتریش هیأتهای مختلف علمی به ایران تردد کردند. در سال 1334 (1956) سفارت ایران در وین مجدداً افتتاح شد و متقابلاً در سال 1338 (1959) سفارت اتریش در ایران نیز آغاز به کار کرد. پس از آن وزیر امور خارجه و رئیس جمهور اتریش از تهران دیدن کردند. محمدرضا شاه نیز سفرهای مکرری برای دیدار و معالجه به اتریش داشت و قراردادهای تجاری مهمی بین دو کشور بسته شد.
پس از پیروزی انقلاب شکوهمند اسلامی ایران، در میان کشورهای اروپای غربی، اتریش به دلیل بیطرفی خود، مورد توجه جمهوری اسلامی ایران قرار گرفت. همچنین علاقمندی اتریش به بهبهود مناسبات و موضعگیری متعادل این کشور در قبال جمهوری اسلامی ایران، زمینههای لازم را برای توسعه روابط دوجانبه فراهم ساخت. عدم شرکت اتریش در تحریم اقتصادی غرب علیه ایران و حفظ بیطرفی در جنگ تحمیلی عراق علیه ایران، زمینهساز دیدار رسمی وزیر خارجه وقت اتریش از ایران در سال 1363 (1984) شد. وی اولین وزیر امور خارجۀ یک کشور غربی بود که بعد از انقلاب اسلامی ایران از کشورمان دیدار کرد. در تیرماه 1366 (1987) نیز اقای دکتر ولایتی ــ وزیر وقت امور خارجه کشورمان ــ دیداری 3 روزه از اتریش داشت که این اولین دیدار رسمی وزیر خارجۀ جمهوری اسلامی ایران از یک کشور غربی بوده است. از اوایل سال 1367 (1988) و پس از پذیرش قطعنامۀ 598، ملاقاتهای بسیاری فی مابین مقامات ایرانی و اتریشی صورت گرفت. با موضعگیری وزارت امور خارجه اتریش در خصوص کتاب آیات شیطانی، بار دیگر این روابط رو به تیرگی نهاد و موضع جدید این کشور مورد اعتراض مقامات وزارتخارجۀ کشوران قرار گرفت. با توجه به حملۀ مسلحانه به جلسۀ مذاکرات هیأت ایرانی و کشته شدن عبدالرحمان قاسملو (دبیر اول گروهک کومله دموکرات کردستان ایران) در چهلمین روز ارتحال حضرت امام خمینی رضوان الله تعالی علیه و نقطهنظر متفاوت مقامات دو کشور در این خصوص، روابط ایران و اتریش مورد تهدید جدی قرار گرفت. متعاقب این مسأله دیدار وزرای خارجۀ دو کشور در حاشیۀ اجلاس سازمان ملل صورت گرفت. به دنبال مذاکرات و تبادل نظر میان مقامات سیاسی و اقتصادی دو کشور، اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و اتریش تشکیل شد که این مهم توانست گامی مثبت و ارزنده در توسعه روابط دو کشور محسوب شود. در حال حاضر، با توجه به نقش و جایگاه ارزنده جمهوری اسلامی ایران در منطقۀ استراتژیک خاورمیانه و خلیج فارس، دولت اتریش علاقمند به داشتن روابط متقابل تنگاتنگ با مسئولان کشورمان است تا از آخرین مواضع و دیدگاههای جمهوری اسلامی ایران در قبال تحولات منطقهای و بینالمللی آگاه شود. مزید بر آنکه از این رهگذر بتواند نقش و کارکرد سیاسی و اقتصادی برای ساختار حکومت خود در تعاملان منطقهای خاورمیانه طراحی و اجرا نماید.
* سازمانهای بینالمللی
اتریش، یکی از مراکز مهم سیاسی و بینالمللی جهان است. در این کشور بسیاری از سازمانها و مؤسسات بینالمللی از جمله دفتر اروپایی نهاد سازمان ملل متحد، سازمان بینالمللی کشورهای تولید کننده نفت (اوپک)، سازمان بینالمللی انرژی هستهای، و برخی دیگر از سازمانهای بینالمللی، مستقر هستند. کشور اتریش خصوصاً پس از جنگ جهانی دوم، توانسته فضای بسیار امن و مطلوبی را برای جلب سازمانهای بینالمللی ایجاد نماید و با قرار دادن امکانات لازم برای آنها، میزبانی بسیاری از اجلاسهای بینالمللی را داشته باشد و از این رهگذر توانسته ضمن ارتقاء موقعیت ژئوپلتیک خود در میان کشورهای مطرح جهان، اعتبار و جایگاه خاصی در سطح بینالمللی کسب کند.
امروزه اتریش در بسیاری از سازمانهای مهم بینالمللی نظیر: سازمان ملل متحد، یونیسف، سازمان تجارت جهانی، یونسکو، پونیدو (سازمان توسعه صنعتی ملل متحد)، آژانس بینالمللی اتمی، کمیسیون حقوق بشر، اتحادیه اروپا، انکتاد (شورای کنفرانس توسعه و تجارت ملل متحد) و ... عضویت دارد.
* پرچم
اتریش از سه نوار افقی تشکیل شده که نوار بالا و پایین قرمز و نوار وسط سفید است. بر طبق یک افسانه قدیمی لئوپولد پنجم، دوک اتریش، در فاصله سالهای 1157 تا 1194 میلادی درگیر یک سری جنگهای خونین شد. وی پس از خاتمۀ جنگ، لباس رزم خود را که سفید بود، غرق در خون یافت و هنگامی که کمربند خود را باز کرد پارچه زیر آن، بدون هیچ اثری از خون، کاملاً سفید بود. او با دیدن این منظره پرچم کشورش (اتریش) را با نوارهایی به رنگهای سرخ که نماد خود بود، طراحی و اعلام کرد.
برغم این افسانه، در حقیقت پرچم اتریش توسط فردریک دوم، دوک اتریشی، در قرن 13 انتخاب شده است، در مواقع رسمی در میانۀ این پرچم عقابی سیاه قرار میگیرد که بر روی سینهای سپری با طرح پرچم اتریش وجود دارد. گفته میشود پرچم اتریش و دانمارک قدیمیترین پرچمهای ملی طراحی شده در جهان هستند.
* واحد پول
تا پیش از ژانویه 2002 که اتریش نیز مانند دیگر کشورهای عضو اتحادیه اروپا واحد پولی یکسان، یعنی یورو را پذیرفت، شیلینگ واحد پول رایج و رسمی این کشور بود. هر شیلینگ به 100 گروشن تقسیم میشد و حدوداً هر 16 شیلینگ معادل 1 یورو میباشد. در اتریش بانک ملی، در حقیقت ایفاگر وظیفه و نقش بانک مرکزی این کشور میباشد و مسئولیت چاپ و نشر اسکناس و کنترل سیستم بانکی و بازار پولی اتریش را به عهده دارد. علاوه بر بانک ملی، خدمات بانکداری در این کشور، توسط بانکهای مختلف دولتی و خصوصی، صندوقهای پسانداز و مؤسسات اعتباری که به صورت تعاونی اداره میشوند ارائه میشود.
از مهمترین مؤسسات اعتباری اتریش میتوان بازار بورس وین را نام برد که از قدیمیترین مؤسسات اقتصادی این کشور است. این مؤسسه در سال 1771 میلادی توسط امپراتوری ماریا ترزا تأسیس شد و تا قرن اخیر یکی از مراکز عالی امپراتوری اتریش ـ مجارستان بوده است.
کلیات فرهنگی:
*زبان و خط
99 درصد از جمعیت اتریش، آلمانی زبان بوده و یک درصد بقیه که از اقلیتهای کروات، مجار، چک، اسلاو و ترک تشکیل شده و در ایالتهای بورگنلند، کارنتیا و وین اقامت دارند، به زبان مادری خود سخن میگویند. مردم ایالتهای مختلف اتریش، آلمانی را با لهجههای متفاوت تکلم میکنند. زبان انگلیسی، زبان دوم اتریشیها به شمار میرود که در حقیقت زبان رسمی مراکز آموزش عالی و مدارس این کشور محسوب میشود. خط مورد استفادۀ مردم این کشور نیز خط لاتین است.
* تاریخچه
تاریخ اولیه سکونت در اتریش، به عصر پارینه سنگی باز میگردد. در سدۀ پنجم قبل از میلاد، سلتها به سوی نواحی شرقی آلپ حرکت کردند و حکومت سلطنتی نوریکوم را بنا نهادند. رومیها به دلیل جاذبههای نظامی و استراتژیکی به این سرزمین روی آوردند و در حدود پانزده سال پیش از میلاد سراسر اتریش را به تصرف خود در آوردند. آنان ایالت نوریکوم که قسمت عمدهای از خاک اتریش کنونی است را به یک ایالت رومی تبدیل کردند. حتی نام فعلی شهر وین نیز از ویندوبونا و نام شهر لینتس از لننیا که اسامی رومی هستند اقتباس شده است. تحت لوای رومیها، تمدن و اقتصادی اتریش شکوفا گردید، راهها و شهرها به وجود آمد و تاکستانها و مزارع رونق گرفت.
ژرمنها، رومیان را در خلل سالهای 166 تا 180 میلادی از اتریش بیرون راندند و در سدههای چهارم تا ششم میلادی هونها، استروگوتها، لوم باردها و باویرها به آنجا تاختند و اقوامی از آنها در آنجا سکونت گزیدند. شارلمانی (امپراطور معروف اروپا) در سال 788 اتریش را تصرف کرد و ایالتی به نام اوستررایش (قلمرو شرقی) را پدید آورد. پس از آن نوبت به هجوم مجارها رسید. اوتوی اول مجاری در سال 955 آنجا را تسخیر کرد و اوستر رایش دوم را که با ایالت باویر همراه بود تشکیل داد.
اتریش از سال 976 مرزباننشین بود و در سال 1156 به دوکنشین مبدل شد. در سال 1251 به تصرف اوتوکار دوم، پادشاه بوهم درآمد و در سال 1276 میلادی سلطنت به خانوادۀ هابسبورگ واگذار شد، چرا که دوک رودولف فون هابسبورگ که به پادشاهی آلمان برگزیده شده بود، در نبرد مارخ فلد پادشاه بوهم را شکست داد و اتریش را جزو قلمرو خود کرد.
هابسبورگها تا اوایل قرن بیستم در اتریش حکومت کردند. در زمان فردریک دوم (از خاندان هابسبورگ)، اتریش مورد تجاوز ترکهای عثمانی و مجارها قرار گرفت اما او با سر سختی تمام مقاومت کرد و از نفوذ عثمانیها به اروپا جلوگیری کرد. به دنبال خنثی کردن تهاجم ترکهای عثمانی، اتریش، به عنوان قدرت برتر اروپا شمرده شد و به عنوان ابر قدرت آن عصر درآمد. اصلاح دینی و نوآوریهای مذهبی مارتین لوتر و کالون به کشمکش میان هابسبورگها و پروتستانها انجامید و نهایتاً این امر به جنگ مشهور 30 ساله (1618-1648) این کشور منجر شد. پس از جنگ، تفوق خاندان هابسبورگ در امور آلمان از بین رفت و این تصرف صرفاً منحصر به اتریش شد. اتریش در جنگهای ناپلئون چند بار شکست خورد. معالوصف پس از سقوط ناپلئون (1815) و برقراری کنگره وین، هابسبورگ، رهبری اتحادیه آلمانی را با هدایت و کاردانیهای مترنیخ عهدهدار شد. انقلاب 1848 تأثیر بسزایی بر امپراطوری اتریش به جای گذاشت، تا جایی که در سال 1859 لومباردی را از دست داد و پس از شکست از آلمان (1866) دستش از آنجا نیز کوتاه شد. در سال 1867 همراه با مجارستان، امپراتوری اتریش ـ مجارستان را به وجود آورد و به منظور بسط قدرت و نفوذ خود تا مرزهای کشورهای بالکان، نگاه خود را به این سوی معطوف نمود. در این راستا در سال 1888 بوسنی و هرزگوین را اشغال کرد و متعاقباً در سال 1908 آن را ضمیمۀ خاک خود نمود.
کشمکشها و اختلافات امپراطوری اتریش ـ مجارستان با صربستان منجر به جنگ جهانی اول شد. در این جنگ اتریش شکست خورد. در بیست هشتم ژوئن 1914 میلادی، آرشیدوک فرانسوا فردیناند ولیعهد اتریش و همسرش که سفری رسی به صربستان کرده بودند، در شهر ساریوو (پایتخت صربستان) به دست دانشجویی به نام گراویلو پرنزیپ کشته شدند. این حادثه بهانه برپا شدن جنگ خانمانسوز جهانی اول شد در 23 ژوئیه همان سال دولت اتریش به دولت صربستان اخطار داد تا در مدت 48 ساعت جمعی از رجال کشور را از کار برکنار کرده و اجازه دهد مأموران رسمی اتریش نیز در موضوع تحقیق و بررسی قتل ولیعهد خود، دخالت کنند.
دولت صربستان بخش اول اخطار را پذیرفت ولی از مداخله مأموران رسمی اتریش در موضوع بررسی قتل ولیعهد جلوگیری کرد. به همین دلیل دولت اتریش در 28 ژوئیه 1914 به صربستان اعلان جنگ داد و روز بعد بلگراد را گلوله باران نمود. دولت اتریش در پنجم ماه اوت با روسیه و در یازدهم همان ماه با دولت فرانسه (به بهانه بمباران نقاط مرزی آلمان توسط هواپیماهای فراسنه) رسماً وارد جنگ شد. از آنجاییکه در این جنگ دولت آلمان بیطرفی دولت بلژیک را نقض نمود، دولت انگلیس هم وارد این جنگ شد. تا پایان ماه اوت دولتهای مونته نگرو و ژاپن نیز بر ضد آلمان وارد جنگ شدند و این در حالی بود که سایر دولتهای اروپایی، آسیایی و آمریکایی بیطرفی کاملی اختیار کردند. این جنگ سرانجام پس از چهار سال پایان یافت و در نتیجه آن امپراطوری اتریش ـ مجارستان از بین رفت. پس از آن و در نوامبر 1918 امپراطوری کارل فرانتس ژوزف از قدرت استعفا داد و بدین ترتیب جمهوری اتریش پدید تشکیل شد. به دنبال این امر جمهوری تازه تأسیس اتریش با تحریم مواد خام و بازارهای گذشته روبرو شده بود، با بحران اقتصادی شدیدی مواجه شد و این موجب شروع شدن کشمکشها و درگیریهای سیاسی بین احزاب گردید. از سال 1930 میلادی به بعد بار دیگر دیکتاتوری بر این کشور حاکم شد. در انتخابات سال 1933 دلفوس از حزب سوسیال دمکرات برنده شد و به ریاست جمهوری اتریش رسید و با آلمان نازی شروع به مخالفت نمود. وی در ژوئیه سال 1934 به قتل رسید. آلمان نازی در سال 1938 میلادی به اتریش حمله کرده و این کشور را اشغال کرد. پس از آن در سال 1939 آلمان قسمت اعظمی از لهستان را تصرف کردو از آنجائیکه دولت لهستان با فرانسه و انگلستان پیمان همکاری نظامی داشت، لذا دولتهای مذکور با آلمان اعلان جنگ کردند و نهایتاً در سال 1939 میلادی با حملههای آلمانف جنگ جهانی دوم رسماً آغاز شد. هنوز یکسال از شروع جنگ نگذشته بود که آتش آن گریبانگیر تمام کشورهای اروپای غربی (به استثنای سوئد، سوئیس، پرتغال و اسپانیا) شد. دو سال و اندی بعد ژاپن و بعد از آن ایالت متحده آمریکا نیز به این جنگ وارد شدند. بعد از این امر بود که قسمت عمده جمعیت کره زمین، حتی ساکنان جزایر دور افتاده اقیانوسیه و قلب آفریقا و مناطق قطبی، گرفتار این طوفان شدند. سرانجام در سال 1945 (پایان جنگ جهانی)، اتریش به وسیله متفقین اشغال و مجدداً به جمهوری اتریش تبدیل شد. در تاریخ 15 ماه می سال 1955 میلادی اتریش با آمریکا و فرانسه به مذاکره پرداخت و با امضای یادداشت تفاهمی تحت عنوان یادداشت وین به اشغال اتریش پایان داده شد. این روز برای اتریش که سالهای طولانی در انتظار آزادی و استقلال خود مبارزه کرده بود، روز بزرگی محسوب میگردید. اپرای وین برای اولین بار پس از آزادی اتریش با اجرای فیدلیو اثر بتهوون افتتاح شد. گویی بتهوون این اپرا را برای چنین روزی ساخته بود. در 26 اکتبر همان سال مجلس شورای ملی اتریش، قانون بیطرفی جاویدان اتریش را به تصویب رساند. و از سال 1965 میلادی این روز به عنوان روز ملی اتریش برگزار شد. در سال 1969 برونوکرایسی از حزب سوسیالیست به نخستوزیری رسید و موفقیت وی در انتخابات سالهای 1975 و 1980 تکرار گردید. در انتخابات 1986 کورت والدهایم دبیرکل اسبق سازمان ملل متحد به ریاست جمهوری برگزیده شد و در سال 1992 توماس کلستیل به جای وی نشست.
در ژانویه 1998 فرانتس ورانیتزی صدراعظم اتریش کنار رفت و ویکتور کولیما به جای او صدراعظم شد. در سال 2000 ولف گانگ شول از حزب مردم صدراعظم اتریش گردید و پس از آن در سال 2006 آلفرد گوزن باوئر از حزب سوسیال دمکرات به عنوان صدراعظم اتریش انتخاب گردید. اما به دلیل اختلافات موجود وی از سال 2009 از ریاست حزب سوسیال دمکرات اتریش کنار رفته و ورنر هوفمن جایگزین وی شده و بر همین اساس نیز به صدراعظمی این کشور انتخاب شد و در حال حاضر آقای ورنر هوفمن تخستوزیر اتریش میباشد.
* فرهنگ و آداب و رسوم
اتریش، کشوری است که در گذشته و حال از نظر فرهنگی دارای غنای خاصی میباشد. موقعیت خاص جغرافیایی آن، نه تنها این کشور را مرکز داد و ستد و تجارت نموده، بلکه آن را محل تلاقی فرهنگهای بزرگ اروپایی چون ژرمن و اسلاو کرده است. در سراسر دنیا، کشور اتریش به عنوان قدرت اصلی در زمینۀ فرهنگ شناخته شده است، زیرا مدتها پایتخت فرهنگی اروپا بوده و دستآوردهای درخشانی در زمینه معماری، ادبیات و نقاشی به دنیا عرضه نموده است. در کنار اینها اتریش، بیشترین و ارزندهترین سهم را در فرهنگ غرب اروپا، در زمینه موسیقی داشته است. این کشور برای بسط و گسترش فرهنگ خود در دیگر کشورها انجمنهای فرهنگی و همچنین مدارس ابتدایی و متوسطه ایجاد نموده و با برگزاری برنامههای موسیقی، سخنرانی، نمایش فیلم، نمایشگاه کتاب و ... به معرفی و گسترش فرهنگ خود پرداخته است. در سال 2000 شهر گراتس به عنوان مرکز فرهنگی اروپا شناخته شد.
* خوراک
در سالهای اخیر کشور اتریش برای افراد غذا دوست، به یک بهشت غذا مبدل شده است. در کشور اتریش بیش از 2000 رستوران و هتلهای عالی برای صرف غذا وجود دارد. قرار گرفتن اتریش در قلب اروپا باعث شده است این کشور همیشه تحت تأثیر فرهنگهای مختلفی قرار بگیرد و همین تنوع فرهنگی پیامدی به نام تنوع گونههای غذایی را نیز به دنبال داشته است. در حال حاضر هر منطقه غذای مخصوص به خود را دارد. اما غذاهای سنتی مانند وینر اسنیتس (نان و کتلت گوشت گوساله)، کنودل (پودینگ سیبزمینی آبدار) و گولاش (نوعی غذا که با گوشت گاو یا گوساله تهیه میشود) در تمام کشور مصرف میشوند.
در اتریش شیرینی و کیکهایی به اسن زاخرتورته (یک کیک شکلاتی با مربای زردآلو) محبوب هستند. قهوه یا شکلات گرم، نان و مربا یا مرمالاد، یک نوع صبحانه ارزان قیمت است که توسط عموم مردم استفاده میشود. یک نکه کوچک گولاش یا مقداری سوسیس یک صبحانه دلچسب و مقوی است.
اتریشیها انواع مختلفی از گوشتها را استفاده میکنند که عبارتند از: گاو، خوک، مرغ و آهو. این غذاها بیشتر برای وعدۀ ناهار مصرف میشوند. بعد از ظهرها نیز یک فنجان قهوه غلیظ مینوشند که معمولاً همراه یک شیرینی یا یک تکه کیک شکلاتی است.
* مذهب
اتریش از قرنها پیش تا به امروز، کشوری مسیحی و کاتولیک مذهب بوده است. امروزه حدود 6/73 درصد از مردم این کشور کاتولیک، 7/4 درصد پروتستان، 2/4 درصد مسلمان و 5/5 درصد تابع دیگر ادیان هستند. بقیه مردم دین رسمی و مشخصی ندارند.
اسلام:
طبق آمار سال 2008، 2/4 درصد جمعیت اتریش را مسلمانان تشکیل دادهاند و از همین روی پس از جوامع کاتولیکها و پروتستانها که جامعه اکثریتی اروپا را تشکیل میدهند، جامعه مسلمانان اتریش، سومین جامعه شناخته شده و بزرگ مذهبی این کشور است. دین اسلام در سال 1912 میلادی توسط دولت اتریش به رسمیت شناخته شد. در حال حاضر، در سراسر اتریش بیش از 85 مسجد وجود دارد که 25 مسجد آن در وین مستقر است. بزرگترین مسجد مسلمانان در منطقۀ 21 وین واقع شده است و بودجه آن توسط دولت وهابی عربستان پرداخته میشود. مرکز اسلامی ـ شیعی امام علی(ع) نیز یکی از مراکز معتبر، فعال و شناخته شده اسلامی است که تحت حمایت مراجع شیعی و جمهوری اسلامی ایران در شهر وین قرار دارد.
همچنین، هر ساله در وین کنفرانسهای اسلامی بسیاری برگزار میشود که از آن جمله میتوان به کنفرانس اتحاد مسلمانان جهان در سال 1986 میلادی اشاره کرد. بزرگترین کنفرانس اسلامی حل مسائل مسلمانان در اروپا در سال 1988 میلادی در این شهر برگزار شد. دیگر کنفرانسی اسلامی نیز در ژوئن 2003 در شهر گراتس برگزار شده که با محوریت و موضوع مسائل مسلمانان بوده است.
* تعطیلات و جشنها
در زندگی رومره مردم اتریش، فستیوالها و جشنهای ملی اهمیت فراوانی دارند. از آنجائیکه در حدود سه چهارم مردم این کشور مذهب کاتولیک هستند، در اتریش روزهای قدیسین و تعطیلات کلیسایی فراوانی وجود دارد. علاوه بر جشنهای مذهبی، مراسمهای دیگری نیز در اتریش برگزار میشود که جنبه بومی و محلی دارد و سرمنشأ آن به عقاید و رسوم باستانی مردم دوران قبل از مسیحیت برمیگردد. در تمام این جشنها اعم از ملی و محلی، مردم لباسهای محلی مخصوص به تن میکنند که اغلب به آنها ارث رسیده است. جشنهایشان بیشتر توأم با نمایشهایی است که بازیگران در لباسهای تابستانی، حوادث تاریخی گذشته را بر روی صحنه میآورند. در سالهای اخیر مردم اتریش برغم رشد فرهنگ و جامعه شهری و سنن مدرن، به رسوم و شیوههای کهن متمایل شدهاند، بدین ترتیب که دوباره پوشیدن شلوار و نیم تنه چرمی با دکمههای شاخی مشاهده میشود. در تمام کشورهای مسیحی، عید کریسمس و ژانویه، بهترین و خوشترین روزهای سال است و اتریش نیز از این قاعده مستنثی نیست. چهار هفته پیش از فرا رسیدن عید کریسمس، در اغلب خانهها حلقهای از ترکههای سبز درخت که همراه با نوار قرمز به هم تابیده شده، از سقف میآویزند و چهار عدد شمع را در میان حلقهها جای میدهند. چهار هفته مانده به کریسمسریال روز یکشنبه یکی از شمعها را روشن میکنند، هفتّ بعد یکی و هفتۀ بعد دیگری را روشن میکنند به طوری که آخرین یکشنبه سال، هر چهار شمع را برافروختهاند.
ششم دسامبر روز نیکولو است. کودکان هفتهها قبل از رسیدن عید کریسمس به سنت نیکولو که او را میکولو مینامند، نامه مینیوسند و در پشت پنجرهها میگذارند. کودکان در این نامهها به پیرمرد ریشسفید و زندهدلی که قرا است هدیههای کریسمس را برایشان بیاورد. نوع هدیهای را که دوست دارند، توصیه میکنند. هنگامی که در بستر خود به خواب میروند این نامهها به طور اسرارآمیزی ناپدید میشوند.
شب قبل کرامپوس به منظور تنبیه بچههای بد میآید و گاه نیکولو را هم با خود میآورد. کرامپوس موجو وحشتناکی است که بدنی نیم اسب و نیم انساندار است. او چماقی در دست دارد که بچههای بیادب را با آن میزند.
در اتریش رسم است که روز یکشنبه قبل از عید پاک برگزار میشود که جالبتر از همه یافتن تخممرغهایی است که خرگوش عید پاک با خود آورده است. بزرگترها این تخممرغها را صبح زود قبل از بیدار شدن کودکان در گوشه کنار خانه مخفی میکنند.
از دیگر مراسم پایدار اتریشیها، مراسم هانسل و گرتل است که در روز 21 مارس (اول بهار) برگزار میشود. در این مراسن آدمکهایی را که بچهها درست کردهاند آتش میزنند. آدمکها را در گاری اسبی مینشانند و پسران و دختران با رقص و آواز آن را به محل مربوطه میآورند. این جشن و آتشبازی و سوزاندن هانسل و گرتل نشان پایان فصل زمستان و آغاز بهار است.
مردم اتریش از دهکدههای زیبای درههای تیرول گرفته تا شهرهای ساحل دریاچه سالزکامرگوت، بیشتر ایام سال را سرگرم برگزاری جشنها و نمایشهایی پرشور و مراسم مذهبی و آتش بازی هستند. به همین دلیل کشور اتریش به کشور جشنها و جشنوارهها معروف است.
سال رسمی اتریش سال میلادی است و این کشور از جمله کشورهای اروپایی است که تعطیلات رسمی مذهبی زیادی دارد. اینگونه تعطیلات حتی در داخل این کشور و در ایالتهای مختلف نیز فرق میکند.
به هر حال تعطیلات و عید رسمی اتریش در سطح ملی در هر سال عبارتاند از:
سال نو اول ژانویه
روز سه پادشاه مقدس 6 ژانویه
اوسترن (عید پاک) 24 و 25 مارس
روز جهانی کارگز اول ماه می
فینگستن 14 و 15 ماه می
دفن جسد حضرت مسیح (ع) 25 ماه می
روز ملی اتریش 26 اکتبر
روز قدیسین اول نوامبر
پذیرش حضرت مریم(س) 8 دسامبر
کریسمس 25 دسامبر
* موسیقی
موسیقی اتریش تا قبل از تولد مسیح و از دورانی که طوایف وحشی و خانه به دوش در کوهها و درههای این سرزمین، مسکن گزیدهاند، ریشه میگیرد. باواریاییها و ژرمنها، مانند دیگر اقوام توتن، آوازهایی در مدح قهرمانهای خود و دربارۀ ارواح و شیاطین و غولان جنگل میسرودهاند. با احداث شهرهای تازه گروههای نوازندگان دورهگرد نیز به وجود آمد. به دنبال این نوازندگان دورهگرد، خوانندگانی آمدند که کارشان خواندن تصنیفهایی در مورد فصول سال، عشق، مذهب و پهلوانان ملی و محلی بود. معروفترین این سرایندگان ولتر فون در فوگل واید در قرن دوازدهم و متولد تیرول بود. در اواخر قرون وسطی گروههای کر متعددی پدید آمد و وین و اینزبروک به مرکز هنر و موسیقی اتریش مبدل گردید.
در قرن پانزدهم، سازمان پسران آوازهخوان در وین شروع به کار کرد. این دسته معروف که از زمان کشف آمریکا تأسیس شده بود توسط امپراطور ماکسیمیلیان اول در هوفبورگ به وجود آمد و پس از مدت کوتاهی به نام هافکاپل مشهور شد که تا به امروز همه ساله سفرهایی به سراسر کشورهای جهان داشته است. اپرا همواره در وین مورد توجه عامه بوده است و اپراهایی که تئاترهای بزرگ شهر به روی صحنه آورده، با استقبال فراوان عموم مردم روبرو بوده است. ساختمان اپرای معروف وین که در سال 1869 میلادی ساخته شده بود، اواخر جنگ دوم جهانی یعنی 13 مارس 1945 میلادی بمباران شد و صدمات فراوانی دید. اما این همت بلند اتریشیهای موسیقی دوست بود که مجدداً این بنا تجدید و مرمت گردید.
اتریش در خلق آثار عالی موسیقی، سمفونیهای بزرگ، اپراها و سرودهای ماندگار، سهم مهم و تأثیرگذاری در جهان داشته است. در اوایل قرن نوزدهم میلادی استادان بزرگی در عالم موسیقی پا به عرصۀ وجود نهادند که اتریشی الاصل بودند. جوزف لانر متولد وین، یوهان (جان) اشتراوس متولد وین، آنتوان بروخنر متولد اتریش علیا و هوگو ولف متولد استیریا، که نبوغ، استعداد و هنرشان در عالم موسیقی، نام وین را در سراسر عالم گسترش داد.
از میان موسیقیدانان معاصر گوستاو مالر و ارنولد شوننبرگ شهرت فراوان دارند. از دیگر چهرههای نامی عالم موسیقی میتوان از رهبر معروف هربرت فون کارایان نام برد که زمانی مانند مالر رئیس اپراس وین بوده است. در حال حاضر ارکسترهای بزرگ فیلارمونیک و سمفونیک وین، فیلارمونیک گراتس، بروخنر لینز، موزارتیوم سالتسبورگ و ارکتسر سمفونی رادیو تلویزیون اتریش از مشهورترینها و بینظیرترین ارکستهای دنیا هستند.
همانطور که اشاره شد اتریش، در زمینۀ موسیقی شهرت جهانی دارد. فصل اپرا و کنسرت در این کشور از ابتدای ماه سپتامبر آغاز و تا اواخر ماه ژوئن ادامه دارد. به طوری که اتریش همه ساله در طول فصل تابستان شاهد فستیوالها و رویدادهای مهم و متعددی در ارتباط با هنر موسیقی است.
*معماری
از هنر معماری اتریش در قرون وسطی میتوان به نمادهای معماری قتلهای شوالیهها و نجبا اشاره که در مقایسه با بناهایی که در قرون بعد ساخته شده دارای نمایی بسیار زمختتری میباشد. در اوایل قرون وسطی ساختمانهای بزرگ سنگی با برج و بارو در نقاط مرتفع اتریش احداث شد و مجالس مجلل و با شکوه بزم و نشاز رواج یافت و تزیین و آرایش خانهها رواج یافت.
از دیگر شاهکارهای هنر و معماری اتریش بنای کلیسای سنت اشتقان است که در سال 1304 میلادی کار بنای ساختمان آن آغاز گردید. کلیسای جامع رومی کنورگ در کرنتن و سه خانو در استیریا از دیگر آثار معماری این کشور کهن میباشد.
کاخ زیبای شون برون که در اواخر دوره باروک و در زمان سلطنت امپراطوری ماریا ترزا در وین ساخته شده است، از جمله کاخهای مجللی است که دارای شهرت جهانی است و طراح بزرگ آن جان برنارد فیشر فون ارلاخ میباشد. با نگاهی گذرا در شهرهای سالزبورگ، اینسبوروک، وین و گراتس، میتوان آثار بسیاری از تبحر و نبوغ معماران اتریشی را به نظاره نشست. در این بناهای به راحتی میتوان نامهای معماران بزرگی چون فیشر فون ارلاخ، لوکاس فونهیلد برانت و ژاکوب پراند تاور را دید که از جمله هنرمندان و طراحان برجسته این عمارات بودهاند. همچنین از دیگر نمونههای کارای پراند تاور میتوان صومعه بزرگ ملک در ساحل رود دانوب و صومعه سنت فلورین را نام برد.
* ادبیات
نخستین آثار ادبی اتریش، اشعاری است که در قرون وسطی سروده شده است. قرون دوازدهم و سیزدهم دوران شکوفایی شعر در اتریش بود. بزرگترین اثری که از این دوران (حدود سال 1200 میلادی) باقی مانده است، قطعه شعر حماسی است که در مورد وقایع و ماجراهای افسانه نیبه لونگن لید با موضوع سرزمین بلون گنها سروده شده است. این اثر از برجستهترین آثار حماسی اروپا نیز محسوب میگردد. معروفترین شاعر این دو.ران والتر فون در فوگول واید است. که اشعار وی در زمینه جنگهای صلیبی و شروع ماجراهای پهلوانی شهرت دارد.
اتریش در قرونهای 15 و 16 میلادی، شاهد شکوفایی و رونق ادبیات و تئاتر مذهبی است، به طوریکه ماکسی میلیان اول (1519-1459 میلادی) خود شعر میسرود و حامی هنرمندان هم عصر خود بود. در قرن هفدهم، این کشور به یکی از مراکز بزرگ نمایشی اروپا تبدیل میگردد و برنامههای اپرا و باله در دربارها اجرا میشود. پس از این دوره و در اواخر قرن هجدهم میتوان از نمایشنامهنویس بزرگ فرانس گریل پارزر نام برد که نامش در دنیای ادبیات به عنوان یکی از بزرگترین و مبرزترین نویسندگان کلاسیک ذکر شده است. وی به عنوان نویسنده و شاعر ملی اتریش در جهان شهرت دارد. در قرن نوزدهم نیز هوگو فون هوفمان اشتال و آرتور شنیتزلر در زمینه ادبیات به شهرت و آوازه جهانی رسیدند.
در قرن بیستم نیز یوزف رات داستاننویس معروف اتریشی بعد از جنگ جهانی اول، به عنوان یکی از مشاهیر ادبی اتریش در قرن بیستم اعلام و تثبیت میشود. از نویسندگان دیگری که بعد از جنگ جهانی دوم برای خود و کشورشان شهرت جهانی کسب کردهاند میتوان از اینکه بورگ باخ من، کریستین لوان، کریستین بوستا و پل سلان نام برد.
همچنین در ادبیات جدید اتریش کارل کراوس دارای منزلت و جایگاه ویژهای میباشد.
نظام آموزشی کشور اتریش
*تحصیلات پیش دانشگاهی
برای افرادی که تابعیت کشور اتریش را ندارند، ثبت نام در مدرسه میبایست با اخذ مجوز صورت پذیرد. این دسته از افراد ابتدا باید مجوز تحصیل از آموزش و پرورش کشور اتریش را دریافت و سپس نسبت به ثبت نام در نظام آموزشی پیش دانشگاهی اقدام نمایند.
این مجوز برای هرگونه تغییر و جابجایی مدرسه نیز الزامی است.
وبگاه آموزش و پرورش اتریش از طریق آدرس زیر امکانپذیر است:
www.stadsxhular.at
در اتریش غالباً مدارس به دو دسته هستند: خصوصی و دولتی
از لینکهای زیر میتوان با داشتن آدرس محل سکونت در اتریش به نزدیکترین مدرسه دسترسی پیدا کرد:
www.schulen-online.at
www.schule.at
در اتریش آموزش ابتدایی از سن شش سالگی شروع شده و تا سن چهارده سالگی برای عموم اجباری و رایگان است. دوره قبل از دانشگاه در اتریش به ترتیب زیر است:
مدرسه ابتدایی (چهار سال)، آموزش دبیرستان (هفت سال). دانش آموزانی که علاقمند به انتخاب رشتههای فنی هستند باید یکسال بیشتر از سایر دانش آموزان درس بخوانند.
بسیاری از دانشگاهها و مراکز علمی اتریش از شهرت بسیاری در میان دانشگاههای اروپا و جهان برخوردارند. در حال حاضر در اتریش شش مدرسه عالی هنر و سیزده دانشگاه در 490 رشته تحصیلی به امر آموزش عالی اشتغال دارند و ارکان اجرایی علمی این کشور را به وجود آوردهاند.
چهار دانشگاه وین (قدیمیترین دانشگاه آلمانی زبان)، گراتس، اینسبروک و سالزبورگ به ترتیب در سالهای 1365، 1585، 1669 و 1619 میلادی تأسیس شدهاند.
در اتریش مرسسات تحقیقاتی فراوان و پیشرفتهای وجود دارد که قدیمیترین آنها آکادمی این کشور است. این آکادمی دارای تاریخ سنتی مربوط به انتهای قرون وسطی است. پس از این مؤسسه، مدرنترین و برجستهترین مؤسسات علمی عبارتند از: مؤسسه کورنر، مؤسسه رونر، و مؤسسه پشتیبانی تحقیاقت علمی.
ساختار آموزشی
ساختار آموزشی اتریش به قرار ذیل میباشد:
الف ـ آموزش پایه
سن ورود به دوره: 6 سالگی
سن اتمام دوره: 15 سالگی
ب ـ آموزش ابتدایی
مدرسه ارائه دهنده آموزش ابتدایی
Sonderschule Volksschule
طول دوره آموزش: 4 سال
سن ورود به دوره و سن اتمام دوره: 6 تا 10 سالگی
ج ـ آموزش مقدماتی متوسطه
مدرسه ارائه دهنده آموزش متوسطه مقدماتی
Gymnasium, Allgemenibildendehohere Schulen
طول دوره آموزش: 4 سال
سن ورود به دوره و سن اتمام دوره: 19 تا 14 سالگی
د ـ آموزش متوسطه تجاری و بازرگانی
نوع مدرسه ارائه دهنده آموزش
Handelsakademie
طول دوره آموزش: 5 سال
سن ورود به دوره و سن اتمام دوره: 14 تا 19 سالگی
گواهینامه/ دیپلم اعطائی:
Reifeprüfung/ Matura
ه ـ آموزش تکمیلی متوسطه
مدرسه ارائه دهنده این نوع آموزش
Allgemein Bildende hohere Schulen, Gymnasium
طول دوره آموزش: 4 سال
سن ورود به دوره و سن اتمام دوره: 14 تا 18 سالگی
گواهی نامه/ دیپلم اعطائی:
Reifeprüfungmatura
و ـ آموزش فنی و حرفهای
مدرسه ارائه دهنده آموزش
Berufbildende hohere Schulen
طول دوره آموزش: 5 سال
سن ورود به دوره و سن اتمام دوره: 14 تا 19 سالگی
در اتریش کودکان از 5 سالگی وارد دوره یک ساله آمادگی (Vorshule) میشوند و از 6 سالگی آموزش ابتدایی در دبستانها (Vilksschulen) آغاز میشود. مدت دوره ابتدایی 4 سال تمام است و در پایان این دوره دانش آموزان و امتحانات دروس خود را میگذرانند. بعد از این مرحله تعدادی از دانش آموزان وارد تحصیلات متوسطه عمومی به مدت 4 سال میشوند. در این دوره توجه زیادی به کارهای عملی شده و دانش آموزان همراه با مبانی نظری، کاربردهای عملی را نیز میآموزند. بنابر این در نظام آموزشی اتریش، روشهای آموزشی بر اساس آموختن از راه تجربه است. مدارس در کنار دروس اصلی آلمانی، ریاضیات و زبان خارجی، دروس دیگری را با توجه به امکانات، برنامهریزی میکنند این دروس شامل علوم و فناوری، زمینشناسی، کامپیوتر، هنر و ورزش است. سپس تعدادی از دانش آموزان وارد مدارس متوسطه (Hauptschule)، برخی دیگر وارد کالجهای فنی ـ حرفهای و تعدادی نیز وارد مدارس تخصصی ورزشی و موسیقی میشوند. همچنین تعدادی دیگر از دانشآموزان پس از آموزش ابتدایی دوره هشت ساله دبیرستان را میگذرانند. کلیه دانش آموزان دبیرستانها و کالجها از هر گرایشی در امتحانات نهایی و ورودی به دانشگاه (Reifeprüfung) شرکت کرده و در صورت قبولی، مدرک (Reifeprüfungszeugins) دریافت میکنند، که این در حقیقت دیپلم دبیرستان است و دارندگان این نوع مدارک، دانش آموختگان مدارس متوسطه (Maturanten) خوانده میشوند. براساس این قانون، دانشجویان خارجی با دارا بودن مدرک دیپلم دبیرستان از کشور خود میبایست برای ورود به دانشگاههای این کشور دوره یک ساله پیش دانشگاهی (Vorstudiumlehrgang) را بگذرانند.
سیستم نمرهدهی
نظام تعیین نمره در مدرسه متوسطه (Sehrgut: 1)، (Gut: 2)، (Befriedigenf: 3)، (Genügend: 4)، (Nichtgenügend: 5)
توضیح اینکه: نمرات 4-1 نمره قبولی و نمره 5 مردودی میباشند.
مدارس بینالمللی:
در شهر وین مدارس خصوصی متعددی به زبانهای خارجی به دانش آموزان خود آموزش میدهند که برخی از آنها دارای حقوق عمومی و رسمی میباشند. در 3 مدرسهای که در ذیل میآیند زبان آموزشی، زبان انگلیسی میباشد:
الف ـ مدرسه «بینالمللی وین» که به عنوان مدرسه سازمان ملل شناخته شده و در آن کودکان از سن 5 سالگی به مدت 13 سال تا کسب مدرک دیپلم بینالمللی تحصیل میکنند.
ب ـ «مدرس