معرفی مدیریت جهانگردی گرایش برنامه ریزی توسعه جهانگردی
رشته کارشناسی ارشد مدیریت جهانگردی یکی از رشتههای تحصیلی آموزش عالی است که هدف از ایجاد آن آموزش نیروی انسانی متخصص مورد نیاز صنعت گردشگری و ارائه بینشهای علمی لازم جهت اداره اثربخش و کارآمد سازمانهای مرتبط با این صنعت است. در این رشته دانشجویان با یافتههای نوین مدیریت جهانگردی، به عنوان یک مقوله علمی مستقل آشنا خواهند شد.
واحدهای درسی در دانشگاه:
- مدیریت منابع انسانی در صنعت جهانگردی
- اصول مدیریت و بازاریابی خدمات
- سامانه های اطلاعاتی در صنعت جهانگردی
- مدیریت کیفیت جامع در صنعت جهانگردی
- محیط ملی و بین المللی تجارت و گردشگری
- تحلیل رفتاری جهانگردی و تعامل فرهنگی
- خط مشی گذاری در صنعت جهانگردی
- حسابداری مدیریت در صنعت جهانگردی
- ارزیابی طرحهای توسعه جهانگردی
- روشهای کمی در جهانگردی
- مدیریت اکو سیستم های طبیعی
- برنامه ریزی جهانگردی در کشور های در حال توسعه
- مدیریت استراتژیک گردشگری
- سمینار در مسائل جهانگردی پایدار
آینده شغلی:
پس از دریافت مدرک فارغالتحصیلی در این رشته شما توانایی این را خواهید داشت که در مشاغلی همچون تور، مدیریت داخلی هتلها، مدیریت آژانسهای هوایی، سازمان میراثفرهنگی، راهنمای موزهداری، عضو هیات علمی و تدریس مشغول به فعالیت شوید.
در کشور ما به سبب عدم اعتماد سرمایهگذاران و همچنین آشنا نبودن بسیاری از افراد جامعه با مشاغل مرتبط با مدیریت جهانگردی و صنعت توریسم، فعالیتهای معدودی در این زمینه انجام میپذیرد. به همین دلیل تاکنون به جز در زمینه تورهای مسافرتی داخلی و خارجی، بازار رقابتی در این صنعت و در زمینه جذب توریست و سرمایهگذار وجود ندارد.
در کشورهای دیگر همچون آلمان این رشته به صورت پویا دنبال میشود. ولی در کشور ما به سبب عدم وجود امکانات لازم، این رشته از مسیر پویای خود خارج شده است. اینکه یک دانشجو بتواند به عنوان یک دستیار یک تور مسافرتی را هدایت کند یا در یک موزه بتواند به عنوان راهنما عمل کند هم موجب بالارفتن تجربه و اعتماد به نفس در دانشجویان میشود و هم اینکه به سبب علاقهمندی که به این رشته دارد سعی در ارائه بهترین آموختههای خود میکند که به خودی خود برای رشته مدیریت جهانگردی تبلیغ به حساب میآید و این رشته نیز بیشتر در میان افراد جامعه معرفی میشود.
برای دریافت مجوز «راهنمایی تور» به صورت رسمی و «آژانس مسافرتی» باید مدرک مدیر مجموعه مرتبط با مدیریت جهانگردی بوده که این مسئله هماکنون جلوی ایجاد بازار غیرتخصصی را گرفته و از ورود سودجویان به این بازار جلوگیری کرده است. لیکن یکی از علل اینکه سرمایهگذاران حاضر به سرمایهگذاری در این مجموعهها نیستند عدم وجود حس کارکرد تیمی و اعتماد کاری است. سرمایهگذاران حاضر نیستند سرمایه خود را در اختیار فارغالتحصیلان این رشته قرار داده و اعتمادی به بازگشت سرمایه خود در این زمینه ندارند.
«شاهین» مدیر داخلی یکی از هتلها در تهران، در زمینه عدم وجود بازار رقابتی در این صنعت به این نکته اشاره میکند که «خدمات ارائه شده در این صنعت در مقابل استانداردهای جهانی در واقع هیچ است. اگر ما توقع صنعت توریسم فعال و درآمدزا را در کشور خود داریم مهمترین مسئله، ارائه خدمات استاندارد است، هرچه از کیفیت خدمات بکاهیم از سمت دیگر مشتریان بالفعل و بالقوه خود را از دست دادهایم که این مسئله خود یکی از علل برآورده نشدن توقعات ما از این صنعت است.
«مونا» راهنمای موزه، یکی دیگر از مشکلات این شغل را دستمزد آن میداند و میگوید: «دستمزد در این شغل خیلی پایین است و نیازهای روزمره را برآورده نمیکند. آنهایی که در موزههای دولتی یا در سازمان میراثفرهنگی مشغول بهکارند که از مزایا و حقوق کارمندی برخوردارند ولی افرادی که در مجموعههای خصوصی فعالیت میکنند یا به صورت قراردادی یا پیمانکار شاغلند دستمزد ناچیزی در قبال تمام فعالیتهایی که ارائه میدهند دریافت میکنند (1).
در هر صورت، 2 احتمال افزایش رونق این صنعت در کشور را میتوان بدین صورت توصیفکرد: حمایتهای دولتی در عرصه سرمایهگذاری، جلب مشارکت خارجی، حمایت از مجموعههای داخلی و میزان تبلیغات شهری و شکلگیری رسانههای تخصصی شنیداری و دیداری و مکتوب با هدف اشاعه فرهنگ سفر.
البته در چند سال اخیر دولت گامهایی را در این زمینه برداشتهاند که میتوان به ارائه سفرکارت به کارمندان سازمانها و ادارات و متعاقب آن ارائه تسهیلات سفر از سوی بانکهای خصوصی در قالب کارتهای اعتباری سفری به منظور افزایش میزان سفرهای بینشهر و رونق تورهای داخلی اشاره کرد. هر چند این فعالیتها پاسخگوی نیازهای این صنعت نبوده است لیکن شروع این فعالیتها نشانگر توجه بخشهای خصوصی و دولتی به این صنعت است. به عقیده پاپیروس این صنعت جزو صنایع پیشرو جدید بشر خواهد بود و توجه به آن از اولویتهای هر دولتی خواهد بود اما در این میان خود دانش آموخته نیز بایستی مهارتهای خود را تقویت سازد تا سرمایه گذاران با آرامش خاطر به آنها اعتماد نمایند.
برای تحصیل در این رشته چه چیزهایی مورد نیاز است؟
- علاقه مندی به مفاهیم و مباحث مدیریتی و جهانگردی (بسیار مهم)
- قدرت و توان ادراک، تجزیه و تحلیل و نهایتا حل مشکلات مدیریتی
- کسب مهارتهای عمومی و تخصصی (حداقل دو زبان، ICDL و ... )
- مهارتهای روابط عمومی بسیار بالا
- داشتن روحیه پویا و پر تحرک